Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Θα αλλάξουν τα δεδομένα.

Συγγραφή:Δημήτρης Παπαχρήστος*

Η Ελλάδα μπορεί να ανθήσει πάλι. Βρέθηκε στη μέση του κυκλώνα, μιας κρίσης που την ξεπερνά και αυτό φάνηκε και στη σύνοδο κορυφής, όπου συναισθάνθηκε και η Μέρκελ το πού μπορεί να οδηγήσει η πολιτική της λιτότητας, όταν η Ιταλία αντέδρασε, χωρίς να φοβηθεί την απειλή της χρεοκοπίας και τη διάλυση της Ευρωζώνης, και η Ισπανία διέσωσε το τραπεζικό της σύστημα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, προπάντων οι τραπεζίτες που διαμορφώνουν και την πολιτική της Ευρώπης, πρωτίστως ενδιαφέρθηκαν να δώσουν δισ. στις τράπεζες, για να μην κλονιστεί η πίστη των δανειοληπτών και για να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά. Η χώρα μας, απούσα ούσα στη σύνοδο, δεν επωφελείται άμεσα και παρακαλάει, αντί να απαιτήσει την ίδια μεταχείριση, δηλαδή την απευθείας χρηματοδότηση από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και από το ταμείο στήριξης, για να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν έχουν συνειδητοποιήσει οι δικοί μας εγχώριοι «τροϊκανοί» που κυβερνούν πως και ο «άγιος» θέλει τη φοβέρα του. Δεν έχουν καταλάβει πως δεν μπορεί να εφαρμοστούν όπως απαιτούν οι δανειστές, νεοκατακτητές μας, τα μέτρα, που ισοπεδώνουν αδιακρίτως όλα τα νοικοκυριά κι αφήνουν να διαφεύγουν μονίμως αυτοί που πάντα είναι υπεράνω.

Το γράμμα προς τους τροϊκανούς του κ. Σαμαρά έδειξε πόσο δεδομένοι και υποταγμένοι στις επιταγές τους είναι οι συγκυβερνώντες, αν και ερίζουν πλέον για τις προγραμματικές εξαγγελίες στη Βουλή.

Με άλλα λόγια βρισκόμαστε στα ίδια, δηλαδή στην ίδια και χειρότερη κατάσταση, σαν να μην αποφάσισε η πλειοψηφία των πολιτών σε δύο αναμετρήσεις εκλογικές πώς θα πρέπει η Ελλάδα να αντιδράσει και να εκμεταλλευτεί την κρίση τους και να γίνει το παράδειγμα της ριζικής ανατροπής τους, καθότι δεν είναι ο Νότος που αντιδράει, αλλά όλοι οι εργαζόμενοι αλλά και οι άνεργοι της Ευρώπης που ξεπερνούν το 11%.

Ή θα υπάρξει μια ομοσπονδιακή Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου η κάθε χώρα και οι λαοί της θα αισθάνονται και θα είναι ισότιμα μέλη και τα προβλήματα θα αντιμετωπίζονται από κοινού, ή θα ανατραπεί και θα διαλυθεί η Ευρωζώνη και η Γερμανία θα είναι αυτή που θα γυρίσει στο μάρκο και θα της στοιχίσει περισσότερο, καθότι τώρα βγαίνει κερδισμένη ακόμα από την κρίση και το ευρώ και αισθάνεται κυρίαρχη στην Ευρώπη που θέλει.

Είναι έκτακτη η περίοδος που περνάμε, έχει ενδιαφέρον, δεν είναι συγκυρία, ούτε ευκαιριακά τα πράγματα. Η ιστορική αναγκαιότητα μπορεί να σαρώσει όλους τους νεοφιλελευθερισμούς τους και τις πολιτικές που συντηρούν το σύστημά τους που πάσχει και δεν μπορούν να σταθούν.

Δεν γίνεται να δεχτούμε να μας σφίξουν κι άλλο τη θηλιά. Η Ελλάδα θα ανθήσει γιατί βρίσκεται σε γόνιμο έδαφος και έχει ρίζες βαθιές.

Δεν είμαστε μόνοι μας, δεν ανήκει η Ευρώπη στους τραπεζίτες, στους κεφαλαιούχους και τους τεχνοκράτες επαγγελματίες πολιτικούς. Ανήκει στους λαούς της και οι λαοί ήδη αυτόν τον καιρό βρίσκουν τις υπόγειες διαδρομές τους και θα φανούν, γιατί θα βγουν στην επιφάνεια και θα δείξουν τη γροθιά τους. Αν δεν αλλάξουν στάση και πολιτική, τότε η σύγκρουση θα είναι μετωπική και αναπότρεπτη.

*Συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια: