Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 253/2014 KAI 254/2014: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ

 

Τηλεφώνημα για βόμβα στο Ειρηνοδικείο

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσουμε για δύο σημαντικές αποφάσεις, που χειρίστηκε το δικηγορικό μας γραφείο, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα και αποτελούν ορόσημο στην προσπάθεια που καταβάλλεται από το νομικό κόσμο της χώρας για το ξήλωμα που πέπλου της μνημονιακής νομοθεσίας.
Ειδικότερα με τις υπ’ αριθμ. 253/2014 και 254/2014 αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Πειραιώς κρίθηκε ότι οι δύο μνημονιακοί νόμοι 3833/2010 και 3845/2010 που επέβαλαν μείωση των αποδοχών, των επιδομάτων, κ.λπ. των εργαζομένων στο Δημόσιο τομέα αντίκεινται στο άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Στην προκειμένη περίπτωση ο Ειρηνοδίκης υπογραμμίζει «ότι η μείωση των αποδοχών και των επιδομάτων κατά το ίδιο γενικό ποσοστό που καταλαμβάνει τόσο τους υψηλόμισθους, όσο και τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους αντίκεινται στην ανωτέρω διάταξη και οδηγεί τους μεν υψηλόμισθους στο να εξακολουθούν να διατηρούν ένα ικανοποιητικό και αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, ενώ τους χαμηλόμισθους, οι οποίοι αποτελούν ένα ιδιαίτερα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, το οποίο στο όνομα του γενικού συμφέροντος έπρεπε να προστατεύεται, τους οδηγούν στην κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση, αφού εκμηδενίζουν στην ουσία τις αποδοχές τους και τους αναγκάζουν, κατά παράβαση της ως άνω διάταξης, να συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη κατά φανερή αναντιστοιχία με τις δυνάμεις τους.»
Στο εν λόγω Δικαστήριο είχαν προσφύγει οι εργαζόμενοι της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία Ο.Λ.Π Α.Ε.

Ο Δικηγόρος, κ. Λουκάς Θ. Αποστολίδης, που χειρίστηκε την υπόθεση, επισημαίνει ότι πρόκειται για μία σημαντική απόφαση, που βάζει φρένο στις άδικες μειώσεις των μισθών που πραγματοποιήθηκαν με τους νόμους 3833/2010 και 3845/2010. Οι εν λόγω αποφάσεις είναι άκρως τεκμηριωμένες και νομικά θεμελιωμένες, αφού κατοχυρώνουν το κοινωνικό κεκτημένο και προασπίζουν εργασιακά δικαιώματα. Οι παραπάνω αποφάσεις είναι απόδειξη ότι η δικαστική εξουσία στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, αρνούμενη να υποκύψει υπό το βάρος πιέσεων, συνδράμοντας στην προστασία των πολιτών από κατάφωρες προσβολές συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: