Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Λύσεις τύπου... Κουλουμπαρίτση για τον κ. Φωτόπουλο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Το «μισό ΠΑΣΟΚ» βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και εμφανίζεται αποφασισμένο να τραβήξει «κόκκινη γραμμή» με την κυβέρνηση






Σήμερα «περιπλανιέται» στην ιστοσελίδα «Βαθύ Πράσινο», που αναπολεί τις μέρες δόξας υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου...











Η «λύση Κουλουμπαρίτση» συζητιέται και για τον κ. Φωτόπουλο μετά τις αποκαλύψεις για τη ΓΕΝΟΠ που αναμφίβολα έπληξαν το κύρος της. Και αυτό γιατί τόσο στους κόλπους ΕΤΕ ΔΕΗ, στην οποία ανήκει ο κ. Φωτόπουλος όσο και στα άλλα σωματεία -όπως ο «Σπάρτακος» από τη Β. Ελλάδα- τίθεται ήδη ζήτημα «αυτοκάθαρσης». Φαίνεται ότι οι κόκκινες γραμμές πέφτουν και εντός των συνδικάτων.



Ένα διαζύγιο όχι και τόσο βελούδινο βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, που πυροδοτήθηκε ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα με την εξαγγελία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αλλά και άλλων μέτρων για τον περιορισμό του δημόσιου τομέα.



Το «μισό ΠΑΣΟΚ», κατά την πρόσφατη ρήση της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και εμφανίζεται αποφασισμένο να τραβήξει «κόκκινη γραμμή» με την κυβέρνηση στο βαθμό που προχωρήσουν τα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων και μισθολογικών περιορισμών στις ΔΕΚΟ και γενικότερα τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.



Μια ρήξη, που ίσως σημάνει το «τέλος εποχής» της παντοδυναμίας των συνδικάτων και των «πράσινων» συνδικαλιστών στα μεταπολιτευτικά πράγματα της χώρας, στηριγμένης σε προνόμια, που σήμερα είναι αδύνατον να διατηρηθούν. Όπως για παράδειγμα αυτό του επιδόματος? προθέρμανσης των μηχανών των αυτοκινήτων επί μισή ώρα, που απολάμβαναν ομάδες εργαζομένων στον ΟΤΕ...



Σκληρές δηλώσεις



Η έντονη αντίδραση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλου σε τυχόν ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, η δήλωσή του ότι «θα συγκρουστούμε σκληρά» με την κυβέρνηση αλλά και η εκτίμησή του ότι δεν μπορεί παρά να είναι ασύμπτωτες οι πορείες των συνδικαλιστών με το ΠΑΣΟΚ συνοδεύτηκε από μετάδοση... τεχνογνωσίας και προς την ΟΜΕ-ΟΤΕ, που - κατά το παράδειγμα του κ. Φωτόπουλου- έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες συμμετοχής του Γ. Παπανδρέου σε παλιότερες εκδηλώσεις του συνδικάτου κατά των μετοχοποιήσεων της εταιρείας.





Τώρα οι δηλώσεις του προέδρου της ΟΜΕ-ΟΤΕ Π. Κούτρα είναι ακόμα πιο σκληρές καθώς δηλώνει αντίθετος στην πώληση το ποσοστού του Δημοσίου στους Γερμανούς, «με τις εμπειρίες που έχουμε από την είσοδο της Deutsche Telecom στον ΟΤΕ». Κι αυτό, λίγες μέρες μετά τη συμφωνία του συνδικάτου με τη διοίκηση για πρόγραμμα εξόδου στη σύνταξη 250 εργαζομένων, με πριμοδότηση έως και 25.000 ευρώ.



Κατέθεσαν ταυτότητες



Πολλοί μέσα στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου η επανάληψη από συνδικαλιστικά στελέχη πρώτης γραμμής της ανταρσίας των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ στην Ομοσπονδία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρώτος διδάξας ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλους και η ομάδα συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ στην Ομοσπονδία που κατέθεσαν προ ολίγων ημερών τις κομματικές τους ταυτότητες στην Ιπποκράτους, αμέσως μετά την ψήφιση του 40ωρου στο Δημόσιο.





Η ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ μάλιστα σε ανακοίνωσή της υπογράμμιζε ότι «κόβει κάθε επαφή και επικοινωνία με το ΠΑΣΟΚ... Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα προκειμένου να καταργηθεί το βάρβαρο μνημόνιο». Η ρήξη έφερε μπαράζ κινητοποιήσεων από εργαζομένους σε παιδικούς σταθμούς καθώς εκεί η λειτουργία τους-με βάση την ψήφιση για το 40ωρο-παρατάθηκε καθημερινά κατά μισή ώρα. Υπερβολική κρίνεται η αντίδραση των συνδικαλιστών και για τη δυνατότητα συμμετοχής και ιδιωτών στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Προφανώς οι διαφωνίες είναι βαθύτερες.



Σκηνικό ρήξης διαμορφώνεται και από άλλες δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ μετά την εξαγγελία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, όπως στα λιμάνια, στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ καθώς και στο Ταχ. Ταμιευτήριο. Δεν είναι βεβαίως χωρίς συμβολισμό και η κινητοποίηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ τον άλλο μήνα στην πλατεία Κλαυθμώνος, εκεί που θρηνούσαν πριν από έναν αιώνα και πλέον οι δημόσιοι υπάλληλοι την απόλυσή τους από τις υπηρεσίες του Δημοσίου...



Κουράζουν οι ακρότητες



Η επαπειλούμενη ρήξη δυνάμεων της ΠΑΣΚΕ με το ΠΑΣΟΚ πάντως, δεν δείχνει μόνο τον οριζόντιο τρόπο με τον οποίο τα «βαριά» προγράμματα που εξήγγειλε η κυβέρνηση διαπερνούν την κυβερνητική παράταξη. Φανερώνει ταυτόχρονα και μία σαφή «κόπωση» από τις ακραίες αντιδράσεις των συνδικαλιστών αλλά και από τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις που κορυφώθηκαν με το πόρισμα του κ. Ρακιντζή για τις παροχές και τα δάνεια προς τη ΓΕΝΟΠ -πόρισμα, που ήδη βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα. Στην «αθέατη πλευρά» του συνδικαλισμού στις ΔΕΚΟ- και στους κόλπους της ΠΑΣΚΕ- οι ενδοπαραταξιακές συγκρούσεις και αντιθέσεις κλιμακώνονται.





Σε πρόσφατη συγκέντρωση συνδικαλιστικών στελεχών της ΠΑΣΚΕ ακούστηκαν έντονες κριτικές φωνές κατά του κ. Φωτόπουλου για την ακραία φρασεολογία του σε τόσο κρίσιμες στιγμές. Φωνές αντίδρασης ακούστηκαν και για πιθανές κινητοποιήσεις στα λιμάνια, καθώς επισημάνθηκε ότι με την κρίση, η κίνηση εμπορευμάτων τα Σαββατοκύριακα- προνομιακό πεδίο παλιότερα για επιδόματα και υπερωρίες- έχουν πέσει κατακόρυφα και η εικόνα θυμίζει «νεκρή φύση».



Κριτική ασκήθηκε και από συνδικαλιστές στον ιδιωτικό τομέα, καθώς μπήκε επιτακτικά το ζήτημα ότι εκεί οι απολύσεις γίνονται «αθόρυβα και αναίμακτα»... Διχασμένοι εμφανίζονται και οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ στον ΟΣΕ, με ένα τμήμα του να συμπαρατάσσεται με τους συναδέλφους τους της ΔΑΚΕ κατά των μετατάξεων, ακόμα και τώρα που το σχέδιο βρίσκεται σε εξέλιξη.



Μάλιστα, στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ πιθανόν να κυοφορούνται λύσεις τύπου... Κουλουμπαρίτση -πρόκεται για το στέλεχος της ΠΑΣΚΕ που πρωτοστάτησε στις απεργίες στα μέσα μεταφοράς και απομακρύνθηκε από τη θέση το προέδρου του σωματείου εργαζομένων στην ΕΘΕΛ και τα ηγετικά κλιμάκια της ΠΑΣΚΕ.



www.imerisia.gr Του Ευτύχη Παλλήκαρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: